Bab 19 : Koleksi Resipi Untuk Ibu Berpantang

Ibu berpantang dicadangkan untuk makan sajian yang mampu mengembalikan kesihatan dan kecergasannya. Semoga koleksi resipi ini membantu ahli keluarga dan suami untuk menyediakan makanan yang enak, bervariasi dan menyihatkan untuk anda. Ibu sihat, keluarga bahagia. Sebelum itu, jom kita baca apa khasiat makanan yang kita akan sediakan ini.

IKAN HARUAN : berupaya mempercepatkan penyembuhan luka. Cara sepatutnya pengambilan ikan haruan ialah makan sekali atau dua dalam seminggu untuk dua minggu. Jika terlalu banyak pengambilannya akan menyebabkan banyak daging berlebihan tumbuh disekeliling sehingga parut kelihatan besar dan anda akan berasa gatal hampir setahun akibat geseran antara daging.
HALIA : memanaskan badan, buang angin
LADA HITAM : memanaskan badan, kurangkan jika bayi menyusu
KUNYIT : kecutkan peranakan
ASAM : kecutkan peranakan
LOBAK PUTIH : menambah susu badan
BAWANG PUTIH : buang angin


MENU IKAN 

Air Rebusan Ikan Haruan Herba
Bahan-bahan :
1 ekor ikan haruan (sederhana besar) 
4 keping Akar kayu Pak-Key hitam (beli kat kedai ubat cina)
Air dan garam

Cara penyediaan :
1. Masukkan air ke dalam periuk separuh periuk.
2. Masukkan ikan haruan dan juga Pak-Key yang telah dibersihkan.
3. Rebus selama 1.5 - 2 jam dengan api sederhana perlahan, kalau kering tambah air lagi.
4. Rebus sehingga air kering tinggal semangkuk kecil.
5. Masukkan air rebusan ke dalam mangkuk. Masukkan garam secukup rasa.
6. Tunggu sehingga suam sebelum diminum. Minum dua kali untuk dua minggu.


Ikan Goreng Halia Muda
Bahan-bahan :
1 ekor ikan parang atau ikan tenggiri (digoreng garing)
1 inchi Halia muda (dihiris)
1 biji bawang besar (dimayang)

Cara penyediaan :
1. Ikan, halia dan bawang ditumbuk sehingga agak-agak lumat.
2. Masukkan ke dalam mangkuk. Enak dimakan bersama nasi panas.


Ikan Haruan Goreng Rempah
Bahan-bahan :
1 ekor ikan haruan (sederhana besar)
2" halia (diketuk-ketuk)
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
20 biji lada hitam (ditumbuk) 
2 sudu rempah ikan
Satu sudu kecil serbuk kunyit
Air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Ikan disiang dan dipotong dadu lebih kurang 2".
2. Gaulkan bersama garam dan kunyit serbuk. Perapkan 15 minit
3. Goreng ikan hingga kekuningan atau garing. Kemudian toskan.
4. Tumis bawang dan halia. Masukkan rempah dan lada hitam. Tumis sehingga naik minyak.
5. Setelah itu masukkan ikan, air asam jawa dan garam secukup rasa. Kacau sehingga mesra sebelum dihidang.


Ikan Masak Pindang
Bahan-bahan :
2 keping ikan merah atau tenggiri (siap dipotong)
2 ulas bawang merah (dimayang)
6 ulas bawang putih (dimayang)
2 inci halia (dihiris halus)
10 biji lada hitam (ditumbuk)
garam secukup rasa
1 keping asam keping (asam jawa pun boleh)
2 cawan air
½ cm isi kunyit hidup (ditumbuk)

Cara penyediaan :
1. Sediakan air dalam periuk kemudian masukkan semua bahan-bahan kecuali ikan dan garam. 
2. Bila dah mendidih masukkan ikan. 
3. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.


Kari Ikan Yu
Bahan-bahan :
2 potong ikan yu
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm kunyit
3 cm halia
3 sudu makan serbuk kari
1 batang kulit kayu manis
sedikit cengkih dan bunga lawang
400 ml santan kelapa
garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Tumbuk bawang merah, putih, kunyit, halia dan campurkan serbuk kari. 
2. Tumiskan kayu manis, cengkih, bunga lawang dan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi hingga naik baunya. 
3. Masukkan ikan dan biar seketika. Masukkan santan dan garam secukup rasa.


MENU IKAN BILIS

Ikan bilis Masak Lemak Lada Hitam
Bahan-bahan :
Segenggam Ikan bilis 
1 mangkuk santan kelapa (yang pekat)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1/2 inci kunyit hidup (ditumbuk)
10 biji lada hitam (ditumbuk)

Cara penyediaan :
1. Masukkan santan dan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk.
2. Jerang di atas api, dan kacau selalu sehingga sedikit mendidih.
3. Masukkan ikan bilis. Kacau sekali-sekala sehingga masak.


Ikan Bilis Berkunyit 
Bahan-bahan :
5 cm kunyit
1 genggam ikan bilis
10biji lada hitam

Cara penyediaan :
1. Tumbukkan kesemua bahan tersebut (jangan terlalu lumat). 
2. Siap untuk dimakan bersama ulam-ulamam seperti ulam pegaga dan daun selom.


Sambal Ikan Bilis
Bahan-bahan :
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 genggam ikan bilis
5 biji lada hitam
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1.Goreng layur bahan tersebut dan tumbuk.
2. Masukkan garam secukup rasa dan hidang bersama nasi panas.


Ikan Bilis Goreng Aroma
Bahan-bahan :
Segenggam ikan bilis putih
3 batang serai (dihiris)
1 biji bawang besar (dimayang)
2cm halia (dihiris halus)
6 helai daun limau purut (dihiris)
2 biji cili padi (diketuk)
Minyak secukupnya

Cara penyediaan :
1. Goreng ikan bilis hingga rangup.
2. Kemudian masukkan bahan hirisan. Goreng sehingga sebati.



LIMPA DAN HATI

Limpa Goreng Kunyit
Bahan-bahan :
½ kilo Limpa (dipotong kecil) (Boleh juga guna hati ayam atau lembu)
1 biji Bawang Besar (dihiris)
½” Kunyit hidup (ditumbuk halus)
½” Halia (ditumbuk halus)
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
5 biji lada hitam (ditumbuk halus)
2 sudu kecil kunyit serbuk 
1 keping  asam keping 
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Limpa digaul bersama ¾ bahan yang ditumbuk, asam keping dan garam. Perap 5 minit. 
2. Goreng hingga agak garing dan toskan. 
3. Tumis ¼ lagi bahan tumbuk  sehingga naik bau. 
4. Bancuh kunyit serbuk dengan air dan masukkan dalam tumisan tadi.
5. Masukkan limpa goreng tadi, tambah serbuk perasa dan garam jika perlu.


Hati Masak Limau Purut
Bahan-bahan :
½ kg hati lembu (direbus dan dipotong kecil)
5 helai daun limau purut dipotong tengah dan dikoyakkan
10 biji lada hitam (ditumbuk)
3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2cm hirisan halia muda
½ camca ketumbar
½ camca jintan manis
½ camca jintan putih
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan :
1. Lada hitam, bawang besar, bawang putih halia, jintan dan ketumbar dimesin halus.
2. Tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Jika suka boleh tambah air untuk berkuah. 
3. Setelah itu, masukkan perasa. 


Hati Goreng Lada
Bahan–bahan :
600g hati lembu (direbus dan dipotong)
4 sudu besar lada putih
2 sudu besar serbuk rempah
2 sudu besar minyak
1 sudu besar air asam jawa
½ sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk kunyit
2 labu bawang besar (dimayang)
Garam secukup rasa
1 batang daun bawang untuk hiasan

Cara penyediaan :
1. Gaulkan hati yang telah dipotong bersama rempah-rempah tersebut. 
2. Tumiskan,  masukkan air asam jawa dan taburkan hirisan daun bawang dan bawang besar.



MENU DAGING

Daging Goreng Halia
Bahan-bahan :
500g Daging batang pinang (dihiris nipis)
1” Halia (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 biji lada benggala
Sedikit sos tiram
Sedikit kunyit serbuk
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Panaskan minyak, masukkan daging yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam.
2. Agak lembut , tumiskan bawang putih dan halia, masukkan juga sos tiram dan bahan perasa mengikut kesesuaian.
3. Masukkan lada benggala dan hirisan bawang besar. Jika nak berkuah, bancuhkan sedikit tepung jagung dan air@ bagi lebih perisa masukkan sedikit air asam jawa.


Daging Goreng Lada Hitam
Bahan-bahan :
500g Daging (dihiris halus)
20 biji lada hitam (dimesin)
1” Halia (dimesin)
3 biji bawang putih (dimesin)
1 biji bawang besar (dimesin)
1 biji bawang besar (dimayang)
1 sudu besar Sos Cili
1 sudu besar Sos tomato
1 sudu besar Sos tiram
3 sudu besar Kicap pekat
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Perapkan daging bersama bahan yang dimesin dan sos terlibat.
2. Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap, tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
3. Setelah empuk, tambahkan hirisan bawang besar, garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga 





AYAM

Ayam Halia Kukus
Bahan-bahan :
1 mangkuk isi ayam tanpa lemak (lebih elok ayam kampung)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
10 biji lada hitam (ditumbuk)
1 sudu besar minyak bijan
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1.Masak air dahulu di dalam periuk kukus. 
2. Gaulkan semua bahan sehingga mesra. Perapkan selama 15 minit.
4. Kukus ayam sehingga masak. Elok dimakan ketika panas.


Ayam Panggang Selera Pantang
Bahan-bahan :
Setengah ekor Ayam
1 batang serai (diketuk)
1 sudu jintan manis
½ sudu jintan putih
1cm kunyit hidup (ditumbuk)
1cm lengkuas (ditumbuk)
1cm halia (ditumbuk)
4 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
Garam secukup rasa
Air asam jawa
½ cawan air

Cara penyediaan :
1. Ayam diperap dengan separuh bahan tumbuk dan garam selama 15minit. 
2. Panggang ayam sehingga masak.
3. Tumis bahan tumbuk yang lebih tadi, masukkan jintan tumbuk, air asam jawa juga garam. Tambah sedikit air untuk berkuah. Siram ayam panggang tadi dengan kuah tersebut.

Ayam Bakar Cicah Air Asam Lada Hitam
Bahan-bahan :
Sebelah ayam
4cm halia muda (dikisar)
3cm kunyit hidup (dikisar)
Garam secukup rasa
2 sudu lada hitam (ditumbuk)
1 biji bawang besar (dihiris)
Air asam jawa

Cara penyediaan :
1. Perap ayam selama 15 minit dengan bahan dikisar dan garam.
2. Panggang ayam sehingga masak.
3. Untuk pencicah, campurkan lada hitam, hirisan bawang besar dan asam jawa.


SAYUR-SAYURAN

Sup Kurma Merah 
Bahan-bahan :
100gm ayam / 50gm ikan bilis
20gm kacang hitam
20gm kurma merah
Air 3 cawan
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Rebus kesemua bahan tersebut hingga empuk.
 2. Masukkan garam secukup rasa. Sesuai dimakan semasa masih panas.


Sup Lobak Putih
Bahan-bahan :
1/2 batang lobak putih (dipotong dadu)
Sedikit daun kucai
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Didihkan air dalam periuk
2. Masukkan lobak putih. Tunggu sehingga empuk.
3. Masukkan daun kucai dan garam secukup rasa.
4. Siap untuk dihidang.


Pegaga Masak Lada Hitam
Bahan-bahan :
Secawan santan pekat
Segenggam Ikan bilis putih
20 biji Lada hitam (ditumbuk)
½ inci Kunyit hidup (ditumbuk)
½ inci Halia (ditumbuk)
Garam secukup rasa

Cara penyediaan :
1. Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan tumbuk. 
2. Kacau sehingga mendidih.
3. Masukkan pegaga dan ikan bilis.
4. Bila sudah empuk, masukkan garam secukup rasa.


Daun Murungay Bergoreng 
Bahan-bahan :
1 cekak murungay
2 ulas bawang merah (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
50 gm ikan bilis
1 camca makan minyak masak

Cara penyediaan :
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis. 
2. Masukkan daun murungay dan sedikit air.
3. Goreng seketika dan angkat untuk dihidangkan.


Turi Masak Asam Rebus
Bahan-bahan :
Daun Turi
Segenggam Ikan Bilis (ditumbuk)
3 biji bawang merah (ditumbuk)
1inci kunyit hidup (ditumbuk)
1 keping asam keping

Cara penyediaan :
1. Rebus bahan yang ditumbuk.
2.  Masukkan garam, asam keping dan daun turi. Biarkan sehingga mendidih.